Hervormde Gemeente Kinderdijk-Middelweg

20 | 04 | 2018

Project Brood voor de buurt

Het Brood voor de buurt project lijkt in veel opzichten op zending, zoals dat over heel de wereld plaatsvind. Het woord van God wordt verteld aan alle mensen die bereikbaar zijn. Hoe doen ze dat vanuit de Bethlehemkerk? Onder leiding van ds. Vastenhoud is met hulp van veel vrijwilligers een scala aan activiteiten opgezet - van inloopochtenden en spreekuren, tot open straatmaaltijden, podium discussies met studerende jongeren en Alpha-cursussen. Uitvalsbasis is het wijkgebouw Elthetho, naast de Bethlehemkerk, wat is uitgegroeid tot een herkenbare ontmoetingsplek in de wijk.

Zoals eerder al gemeld ondersteunen we dit project van harte vanuit onze gemeente. Inmiddels heeft zich een commissie gevormd bestaande uit: Trudy Stout, Jobke Koesveld, Arjan van Buren en Marnix van Zoelen. Graag willen we vanuit deze commissie uw aandacht vestigen op de jaarlijkse winterfair rondom de Bethlehemkerk. Omdat de ondersteuning ook bestaat uit  verbondenheid over en weer,  is ons gevraagd of wij het leuk zouden vinden om ook een kraampje in te vullen. Inmiddels zijn we hier al een heel eind mee. We hebben bijvoorbeeld verschillende soorten meel van Korenmolen De Regt ingeslagen om daar weer te verkopen. Ons mooie molengebied kunnen we zo als thema voor ons kraampje houden. We zoeken nog een aantal mensen die het leuk vinden om achter “ons” kraampje te staan. Meteen een goede gelegenheid om kennis te maken met de Bethlehem gemeente. Het adres is Laan van Meerdervoort 627, 2964 AA, Den Haag De fair wordt gehouden op zaterdag 17 december van 16:00 tot 21:00. Uiteraard kun je je ook voor een gedeelte van deze tijd opgeven.

Winterfair 2016

Voor het vierde jaar op rij organiseert de Bethlehemkerk, als onderdeel van het missionaire werk, een Winterfair de week voor Kerst (dit jaar zaterdagmiddag/avond 17 december). De fair trekt honderden bezoekers, vooral ook van buiten de kerk, en heeft daarmee ook een belangrijke buurtfunctie.

De vorige edities was Linken-gemeente Hardinxveld-Giessendam paraat met kramen. Nu het programma Oog voor de Buurt een doorstart heeft gekregen, vooral ook dankzij steun van de nieuwe Linken-gemeenten Putten, Kinderdijk en Wilnis, heeft  “Brood voor de buurt” ons gevraagd /uitgenodigd om present te zijn met een kraam op de Winterfair. Het is een goede kennismaking met de gemeente in Den Haag. 

Bericht eerder geplaatst in kerkblad Bethlehemkerk:

Opnieuw organiseert de Bethlehemkerk een Winterfair voor het goede doel. Dit jaar precies een week voor Kerst: zaterdag 17 december. Van 16.00-21.00 uur zal het wijkgebouw Eltheto opnieuw het centrum zijn van activiteiten. Rondom de kerk komen kraampjes met winterse en warme versnaperingen, sfeerartikelen en kerststukken. Ook zijn er rondleidingen door de kerk en is er een prijzenrad

Het primaire doel van de Winterfair is om zoveel mogelijk bezoekers te trekken vanuit de kerk, maar zeker ook uit de wijk. Het is voor wijkbewoners en passanten een laagdrempelige en ontspannen manier om de Bethlehemkerkgemeente te leren kennen.

De opbrengst gaat naar twee goede doelen: de Voedselbank Haaglanden en de Haagse afdeling van vrijwilligersorganisatie Stichting Present, waarmee we met het missionaire werk de komende jaren nauw gaan samenwerken. Ook dit jaar hopen we met veel kramen bezoekers te trekken.

Ervaring uit het missionaire werkveld

Flyeren en flyeren is twee

Zo langzamerhand bent u wel gewend geraakt aan die oproepen in de nieuwsbrief om een stapeltje flyers mee te nemen en te bezorgen. Als de kerstavonddienst er weer aankomt bijvoorbeeld. Of een aantal weken geleden nog bij de startzondag. Via die flyers worden de mensen uit de buurt van de Bethlehemkerk geattendeerd op tal van activiteiten in en rondom de kerk. De flyers waren gesorteerd op straatnaam in zodanige hoeveelheden dat een straat binnen een half uur geheel voorzien zou zijn.

Ja, ik geef toe, flyeren is niet altijd even opwindend. Ik herinner me nog van vorig jaar dat ik in een straat met allemaal portieken aan het flyeren was. Het waren 16 treden om op de eerste verdieping te komen. Vervolgens nog eens datzelfde aantal om bij de mensen op de tweede verdieping ook een flyer door de brievenbus te schuiven. Daarna weer 32 treden naar beneden om vervolgens bij het volgende portiek hetzelfde kunstje uit te halen. Ik weet nog dat ik probeerde om ieder portiek in een kortere tijd van flyers te voorzien om snel weer naar huis te kunnen. Want het regende ook nog en het was koud. Aan het eind van de straat had ik dan ook behoorlijk koude handen. Ik was helemaal nat van de regen, terwijl mijn hemd door en door nat was van het zweet. Dat voelde niet prettig en mijn conclusie toen was dat flyeren niet altijd even leuk is.

Dit jaar waren er na de startzondag nog wat stapeltjes flyers blijven liggen. Toen we dan ook een paar weken geleden met een groep gemeenteleden bij elkaar waren in het kader van de cursus ‘Leven in de Frontlinie’, stelde iemand voor om met elkaar die flyers alsnog rond te gaan brengen. Zo gezegd, zo gedaan. Een avond werd geprikt en met elkaar spraken we af dat we die avond samen zouden beginnen met gebed en ook door te luisteren naar het Woord van God. We kwamen uit op maandag 31 oktober. Nou, een betere avond om te flyeren hadden we niet kunnen kiezen. Want op die manier konden we met elkaar een alternatief bieden tegen Halloween. Nadat we uit de Bijbel gelezen en gebeden hadden, zijn we op stap gegaan. Iedereen met in zijn handen een paar stapels flyers, enkele City-bijbels en kaartjes met bemoedigende teksten erop.

Vooraf hadden we tegen elkaar gezegd dat het goed zou zijn om bij iedere brievenbus te bidden voor de mensen die daar woonden. Ik ben die avond bijna niemand tegengekomen op straat. Eén keer kwam ik een groepje mensen tegen dat net bezig was om de spullen van het Halloweenfeestje op te ruimen. Ik heb geen enkele Bijbel uit kunnen delen en ook ben ik geen kaartjes kwijtgeraakt. Toch was het goed om te doen. Want door vanuit het gezamenlijk gebed op stap te gaan en te gaan flyeren, gaf mij dat een ander gevoel dan vorig jaar. Het was deze keer niet zo dat alles zo snel mogelijk door de brievenbus moest om daarna weer snel naar huis te kunnen. Nee, door biddend bij de brievenbussen te staan (met of zonder ja/nee stickers) gaf enorm veel rust en blijdschap. Op die manier hebben we als groep de mensen uitgenodigd voor allerlei activiteiten.  Activiteiten die gericht zijn op het gaan begrijpen van het evangelie en te gaan geloven in Jezus Christus.

Ik was die avond alleen op stap gegaan maar ik had het gevoel dat ik toch samen met iemand Anders langs de deuren was gegaan. Het was een spannend avontuur en ik kijk er naar uit om in december weer op stap te kunnen gaan om te flyeren en de mensen uit te nodigen voor de Kerstavonddienst.

Want flyeren en flyeren is twee.

Ad Vastenhoud

Zoeken
Nieuws

 

bakactie

 

Dagelijks Woord

Recent gewijzigd
Meest gelezen