Hervormde Gemeente Kinderdijk-Middelweg

30 | 11 | 2021


Een toekomst vol van Hoop

Jeremia 29: 10-14

uit het kontaktblad van november 2021

Zojuist is Israël in ballingschap weggevoerd. Jeremia en een aantal volksgenoten blijven achter. Na zoveel tijd gewaarschuwd te hebben is de maat vol. Toch laat God Zijn volk niet in de steek, de Israëlieten krijgen ook in ballingschap middels brieven Gods Woord, Zijn boodschap te horen. Nee, het zijn geen woorden van ‘het komt wel goed’, even volhouden en dan kunnen jullie weer verder met je leven. Nee, de boodschap is: ‘Bouw huizen, verwek kinderen, word talrijk, zoek en bid voor vrede voor de stad waarheen Ik u als balling gestuurd heb; Want het zal nog 70 jaar duren voordat ik naar u zal omzien en u terug zal brengen naar deze plaats.’

 

De Heere kent Zijn volk, weet wat ze dachten en hoopten. Maar die hoop, zo snel mogelijk terug naar hun oude leventje, wordt hier de bodem ingeslagen. De ballingen zullen zelf Israël niet meer terugzien. Gods toekomst is anders dan de ballingen graag zouden zien.

 

Door de brieven van Jeremia krijgen de ballingen een opdracht om zodanig te leven dat ze anderen tot zegen zullen zijn. En dan belooft God hun kinderen terug te brengen naar Israël. En de kinderen van de ballingen zijn teruggekomen! Gods houdt Zijn belofte, zijn toekomst met Israël ligt vast. Nee, niet een toekomst waarin ze door kunnen met hun leven van voor de ballingschap, maar een toekomst waarin ze God zullen zoeken én vinden!

 

Misschien maakt u ook wel een moeilijke periode door waarin u niet begrijpt wat Gods weg is. Maar houd moed, het niet begrijpen is niet zo erg. Vertrouw erop dat Hij alles in handen heeft en houdt. Gods plan kunnen we niet doorgronden, maar dat betekent niet dat we niet weten wat God wil, wat Hij met ons voor heeft.

 

God heeft, ja, ook voor ons, een toekomst voor ogen waarin we Hem zullen zoeken. God heeft ons geluk voor ogen, niet ons ongeluk. Jezus gaf Zijn leven om een relatie tussen God en mens mogelijk te maken. Laten we Hem dan met ons hele hart zoeken. En dan geeft Hij ook de belofte zich te laten vinden en ons te leiden in een toekomst vol van hoop. Hoe moeilijk ook Gods weg soms is, weet dat Hij uw geluk, uw eeuwig geluk, voor ogen heeft.

 

Hij komt!

Zo zeker als de ballingen na 70 jaar terugkeerden, zo zeker komt Jezus terug als Overwinnaar.

En dan is de toekomst werkelijkheid.

 

Sela: Toekomst vol van Hoop

U geeft een toekomst vol van hoop;

dat heeft U aan ons beloofd.                      

Niemand anders, U alleen,

leidt ons door dit leven heen.

Kees van der Plaat

Zoeken
Nieuws
Dagelijks Woord
Recent gewijzigd
Meest gelezen