01 | 12 | 2020

Verschillende personen en organisaties uit kerken binnen de gereformeerde gezindte hebben ten dienste van de kerken een handreiking opgesteld voor een zondag van verootmoediging en schuldbelijdenis, waarin de kerken uitspreken nalatig te zijn geweest in het beschermen van en opkomen voor de bedreigde Joodse gemeenschap in ons land tijdens de Holocaust. Het feit dat we in 2020 herdenken dat 75 jaar geleden de Tweede Wereldoorlog eindigde, is de aanleiding tot dit initiatief.  Dit zou zondag 15 november moeten plaatsvinden. Omdat mensen hier heel verschillend tegenover (kunnen) staan, is de kerkenraad van mening dat een zondagse eredienst daarvoor niet de juiste gelegenheid is. Toch wil hij u en jou deze handreiking niet onthouden en kan eenieder in zijn of haar situatie hier op een eigen manier mee omgaan. De handreiking bevat een inleidende tekst, de schuldbelijdenis en een gebed. Zie daarvoor het bijgesloten Pdf-bestand.

Op 8 november 2020 om 16:00 uur wordt de jaarlijkse Nationale Kristallnachtherdenking gehouden. De herdenking wordt live uitgezonden vanuit de Rav Aron Schuster synagoge in Amsterdam. Scriba René de Reuver spreekt tijdens deze herdenking een schuldbelijdenis uit. De tekst van de schuldbelijdenis wordt na de Kristallnachtherdenking op de website van de PKN geplaatst.

In de nacht van 9 op 10 november 1938 werden in Duitsland duizenden synagogen en winkels van Joden vernield. Tijdens deze door de nazi’s georganiseerde pogrom, die de geschiedenis in zou gaan als de Kristallnacht, kwamen bijna 100 Joden om. Zoals ieder jaar herdenkt het Centraal Joods Overleg (CJO) deze massale uitbraak van antisemitisme, die de voorbode was van Hitlers pogingen het Joodse volk te vernietigen.

De sprekers dit jaar zijn:

• Frans Timmermans, vicepresident van de Europese Commissie
  • Rene de Reuver, scriba van de Protestantse Kerk in Nederland
  • Rabbijn en Shoa overlevende Ies Vorst
  • Eddo Verdoner, Voorzitter Centraal Joods Overleg

De muzikale omlijsting wordt verzorgd door Maarten Ornstein en Tony Overwater.

Dit jaar kan de herdenking alleen online worden bijgewoond. U bent hiervoor van harte uitgenodigd. Kijk mee via: https://www.livestream-service.nl/kristallnachtherdenking2020

Covid-ideetje;

De komende tijd hopen we met elkaar creatieve ideeën te verzamelen en aan elkaar door te geven om deze moeilijke tijd elkaar te helpen. Vandaag de eerste: Samen de dienst bekijken: Wilt u iemand op zondagmorgen thuis ontvangen voor het kijken naar een dienst of wilt u graag bij iemand de dienst mee kijken?

Stuur dan een e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel/app naar 06-14405244. Wilt u vermelden met welke frequentie u iemand wilt ontvangen of naar iemand toe zou willen gaan?

Na opgave krijgt u bericht of en aan wie u bent gekoppeld.